Skip to content Skip to footer

چرا خودروها در سرما عملکردشان تغییر می‌کند؟

 

کانادا، سرزمین یخبندان و برف‌های سنگین، هر ساله رانندگان را با چالش‌های جدیدی روبرو می‌کند. زمانی که دمای هوا به زیر صفر می‌رسد و برف تمام خیابان‌ها را فرا می‌گیرد، خودروها به پناهگاه گرم و امنی برای رانندگان تبدیل می‌شوند. اما آیا تا به حال فکر کرده‌اید چرا در چنین شرایطی، گاهی اوقات تعویض دنده خودرو سخت می‌شود و انگار خودرو کمی تنبل شده است؟

 

وقتی دمای هوا به شدت کاهش پیدا می‌کند، روغن‌های درون موتور و گیربکس غلیظ‌تر می‌شوند و حرکت آن‌ها سخت‌تر می‌شود. این غلظت بیشتر باعث می‌شود تا قطعات متحرک گیربکس با کندی بیشتری به حرکت درآیند و در نتیجه تعویض دنده با مشکل مواجه شود. علاوه بر این، هوای سرد می‌تواند بر عملکرد باتری خودرو نیز تأثیر بگذارد و باعث کاهش توان آن شود. این کاهش توان می‌تواند بر عملکرد سیستم‌های الکترونیکی خودرو از جمله سیستم تعویض دنده تأثیر بگذارد.

 

 

 

چرا در هوای سرد، دور موتور خودرو بالا می‌ماند؟

وقتی در یک روز سرد زمستانی با سرعت ثابت در بزرگراه رانندگی می‌کنید، متوجه می‌شوید که دور موتور خودرو بیشتر از حالت عادی است. این یعنی مصرف سوخت بالاتر و هزینه بیشتر برای شما. اما چرا این اتفاق می‌افتد؟

دلیل این مسئله به ساختار گیربکس اتوماتیک مربوط می‌شود. گیربکس اتوماتیک در واقع در یک مخزن روغن شناور است. این روغن برای روانکاری و خنک‌کاری قطعات داخلی بسیار مهم است. در هوای سرد، ویسکوزیته این روغن افزایش پیدا می‌کند و غلیظ‌تر می‌شود. این غلظت بیشتر باعث می‌شود تا تعویض دنده‌ها با مشکل مواجه شود و گیربکس برای محافظت از خود، دنده را در دور موتور بالاتر نگه می‌دارد. به عبارت ساده‌تر، کامپیوتر خودرو برای جلوگیری از آسیب دیدن گیربکس، ترجیح می‌دهد که دنده را در دور موتور پایین‌تر تعویض نکند.

بنابراین خودرویی که در شرایط نرمال تابستانی در دنده ۶ حرکت می‌کرده، حالا شتاب آن در دنده ۵ تثبیت می‌شود تا روغن گیربکس حسابی گرم و شرایط برای رانندگی در سرعت بالا آماده و فراهم شود.

درچنین شرایطی بهترین کار برای صرفه‌جویی در مصرف سوخت، هدایت خودرو با سرعت پایین است تا زمانی که همه‌ اجزای موتور و گیربکس به‌اندازه کافی از شوک سرما بیرون بیاید و به‌شرایط نرمال برسد.

از ‌سوی‌ دیگر بسته به‌شرایط و نوع رانندگی در برف، ممکن است خودروهای مجهز به‌گیربکس ‌اتوماتیک با مشکلات خاصی نیز مواجه شوند.

بنابراین درصورت برخورداری از چنین خودروهایی لازم است در شرایط برفی با سرعت مطمئنه برانید. زیرا سرعت زیاد خطر از دست دادن کنترل خودرو را به‌همراه دارد و سرعت خیلی پایین هم ممکن است مانع از آن شود که در صورت نیاز به‌طور ملایم ترمز کنید.

درحالت D، تمام دنده‌ها درگیر هستند. حالت L، یعنی شما اجازه نمی‌دهید دنده از یک بیشتر شود. دنده ۲ در گیربکس‌های اتوماتیک نیز به‌این معناست که دنده خودرو به ۳ هم نرسد و ۲ نقطه آخر باشد.

برای رانندگی در برف با خودرو گیربکس‌اتوماتیک بهتر است که از حالت Snow Mode کمک بگیرید. Snow Mode یا حالت برفی، از هرز گشتن چرخ‌ها جلوگیری می‌کند. این درحالی است که هنگام رانندگی در برف، واکنش‌ها به‌شدت تعیین‌کننده وضعیت خودرو هستند.