۱۳ روش برای کاهش صدای موتور ماشین (بخش اول)
احتمالا شما هم قبول دارید که ورود صدای زیاد به خودرو اعصاب خردکن است تا جایی که ممکن است لذت رانندگی را تا حد زیادی کاهش دهد و مشکلات زیادی را در این زمینه برای راننده و سرنشینان ایجاد کند.
به غیر از خودروهای قدیمی و فرسوده که معمولا سر و صدای زیادی ایجاد می کنند و ارزش صرف هزینه برای کاهش صدای موتور را ندارند، راهکارهایی برای کاهش صدای ورودی به داخل کابین در خودروهای جدید وجود دارد.
علت صدای آزاردهنده در موتور خودرو
صدای آزاردهنده موتور خودرو تنها یک دلیل دارد و آن وجود ایراد در یکی از قطعات موتور است که باعث شده موتور به درستی کار نکند و صدا ایجاد کند. البته باید تاکید کنیم که موتورهای قدیمی که ذاتا در حالت عادی صدای زیادی تولید می کنند، شامل این موارد نمی شوند.
گاهی اوقات تعویض دیرهنگام روغن و یا کاهش سطح روغن کاری موتور باعث می شود موتور خودرو نرم کار نکند و زمانی که تحت فشار کمی قرار می گیرد صدایی غیرعادی و بیش از حد معمول ایجاد می کند. بنابراین با سرویس های دوره ای به موقع و تعویض روغن فیلترهای مربوطه می توانید صدای موتور را تا حد زیادی کاهش دهید و از عملکرد روان موتور لذت ببرید.
اما جدای از این مورد، بروز هرگونه صدای غیرعادی از قسمت های مختلف موتور می تواند نشانه مهمی از وجود ایراد در برخی از قطعات موتور باشد.
برای کاهش صدای موتور خودرو، ابتدا باید منبع صدای غیرعادی موتور را شناسایی کنیم. مواردی مانند سوپاپ ها، بلبرینگ ها، تسمه ها، یاتاقان ها و غیره مهم ترین منابع تولید صدای غیرعادی در خودرو هستند. اگر هر یک از این قطعات خراب شود، اولین علامت صدای غیرعادی در موتور است.
صدای غیرعادی ناشی از سوپاپ خودرو
اگر سیت سوپاپ یا همان نشیمنگاه سوپاپ در سرسیلندر دچار خوردگی شده باشد، ضمن فرار کمپرس از این بخش و کاهش قدرت موتور، ممکن است سروصدای غیرعادی، چیزی شبیه برخورد پشت سرهم دو قطعه فلزی به گوش برسد. البته این مورد چندان معمول نیست.
در مورد سروصدای سوپاپها، معمولا تنظیم نبودن فاصله بین بادامکها و انتهای سوپاپ (فیلر سوپاپ) باعث این مشکل میشود. در خودروهای قدیمی که سوپاپها به صورت دستی تنظیم میشود، نیاز است در بازههای مختلف سوپاپها فیلر زنی شوند.
در خودروهایی مثل پژو ۴۰۵ با موتور ۱۸۰۰ که به جای پیچ فیلر از مکانیزم شیمبندی استفاده شده، لازم است در دورههای زمانی مشخص نسبت به شیمبندی مجدد استکان تایپیت برای کاهش صدای موتور خودرو و عملکرد بهتر پیشرانه اقدام شود.
خوشبختانه در اکثر خودروهای جدید از استکان تایپیتهای هیدرولیک جهت تنظیم اتوماتیک فاصله بین سوپاپ و بادامک استفاده میشود که نیاز به تنظیم ندارند. برای جلوگیری از خرابی این نوع تایپیتها لازم است روغن موتور خودرو سر موقع تعویض شود تا عمر این تایپیت هیدرولیکها زودتر از موعد به پایان نرسد.
مورد دیگری که میتواند باعث بروز سروصدای موتور از ناحیه سوپاپها شود، به تنظیم نبودن تسمه تایم و برخورد سر سوپاپ با پیستون برمیگردد. در این مواقع برای کم کردن صدای موتور خودرو لازم است ابتدا تسمه تایم تنظیم شود؛ اگر صدا رفع نشد باید سرسیلندر باز شده و سوپاپها تعویض شوند.
صدای ناشی از یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن میتواند پرخرجترین صدایی باشد که از موتور شنیده میشود. اگر احساس کردید که صدایی شبیه به قرقر از نیمه پایینی موتور به گوش میرسد، خصوصا اگر با بالا رفتن دور موتور این صدا بیشتر شد، باید حتما بلافاصله به تعمیرگاه مراجعه کنید.
اگر شرایط خیلی بحرانی نباشد تعمیرکار میتواند تنها با باز کردن کارتر روغن و سپس تعویض یاتاقان خراب، مشکل را با کمترین هزینه حل کند. اما اگر ایراد مهمی در میللنگ و یاتاقانها پیدا شده باشد، آن وقت موتور به تعمیر اساسی با هزینه بسیار بالا نیاز خواهد داشت.
تنفس بد خودرو
گاهی اوقات برای کاهش صدای موتور ماشین لازم است سیستم تنفس خودرو مورد بررسی قرار گیرد. دیده شده که شل شدن اتصالات هواکش باعث بروز سروصدای اضافه در موتور شده است. همچنین سالم بودن و مسدود نبودن اگزوز نیز میتواند در کاهش صدای خودرو بسیار موثر باشد. به ویژه خراب شدن منبع اگزوز یکی از رایجترین دلایل بروز صدای زیاد از موتور خودرو است که با تعویض آن میتوان به کاهش صدای موتور خودرو کمک بسیاری کرد.
جسم خارجی در سیلندرها
ورود هرگونه جسم خارجی مثل سنگریزه و… به داخل سیلندر خودرو، میتواند باعث به وجود آمدن سروصدای غیرعادی از سمت موتور شود. اگر این جسم خارجی نتواند همراه با دود از موتور خارج شود، این سروصدا کماکان ادامه پیدا میکند و برای رفع آن باید به تعمیرکار مجرب مراجعه کرد.
خرابی دسته موتورها
دسته موتورها اتصالات فلزی و پلاستیکی هستند که موتور خودرو را سر جای خود به طرز ایمن ثابت نگه میدارند. اگر این دسته موتورها خراب شوند، پیشرانه به طور غیرعادی در سر جای خود لرزش میکند و سروصدای زیادی به اتاق خودرو منتقل میشود. با تعویض به موقع دسته موتورها میتوانید رانندگی آرام و کم سروصدا تری را تجربه کنید.
ضربه به موتور خودرو
صدای ضربه موتور خودرو که معمولا از آن با نام ناک زدن یاد میشود، چیزی شبیه به تق تق های ریز و متوالی است که میتواند شروعی بر پایان عمر موتور خودرو باشد. البته با تنظیم موتور، تنظیم ایسیو، تنظیم تسمه تایم، تعویض یاتاقانهای متحرک کهنه با نو، تعویض به موقع شمع و وایرها این عیب تا حدود زیادی کاهش مییابد. گاهی موارد نیز ضربه زدن موتور به دلیل خرابی سنسور ناک رخ میدهد. در این شرایط میتوان با تعویض این قطعه نهچندان گران، از ناک زدن موتور دوری کرد و عمر آن را افزایش داد.
صدای جیغ یا غژ غژ تسمه
صدای جیغ یا غژ غژ تسمهها خصوصاً تسمه دینام یکی از رایجترین صداهای ناهنجاری است که بعد از مدتی از محفظه موتور خودرو شنیده میشود. مناسب نبودن جنس تسمه و یا کهنه شدن بیش از حد آن، میتواند دلیل بروز این صدا باشد. گاهی موارد نیز سفت یا شل بودن بیش از حد تسمه باعث بروز چنین صدایی میشود. برای رفع این مشکل باید میزان سفتی تسمه تنظیم شود و در صورت کهنه شدن بیش از حد تسمه از نمونه نوع و با جنس مناسب استفاده کرد.
صدای فس فس داخل موتور
شنیده شدن صدای فس فس از سمت موتور معمولا یک دلیل دارد و آن هم نشتی هوا به داخل سیستم مکش خودرو است. بنابراین اگر با صدای فس فس در موتور خودرو روبرو شدید، ابتدا کلیه اتصالات، لولههای هواکش ورودی و خروجی از محفظه فیلتر هوا را به طور کامل سفت کنید. همچنین بهتر است که لولههای بخاری و رادیاتور را هم در این موارد چک کنید که با نشتی روبرو نباشد.
از طرف دیگر بهتر است لولههای حاوی گاز کولر هم کنترل شود؛ چرا که گاهی مواقع این صدای فس فس میتواند ناشی از وجود نشتی در سیستم کولر و تخلیه گاز آن باشد.
صدای تق تق از سمت چرخ های خودرو
اگر صدای تق تق متوالی خصوصاً هنگام دور زدن از سمت چرخها به گوشتان میرسد، باید حتما به تعمیرکار جلوبندیساز مراجعه کرده و نسبت به تعمیر پلوس خودرو اقدام کنید. سر پلوس ها معمولا بعد از مدت طولانی دچار خرابی شده و هنگام دور زدن چنین صدایی از خود تولید میکنند.
صدای ناله هنگام چرخاندن فرمان
اگر صدایی شبیه به ناله هنگام چرخاندن فرمان به گوش شما میرسد، احتمال بدهید که مجموعه هیدرولیک فرمان خودرو خصوصا پمپ هیدرولیک دچار مشکل باشد. خرابی بلبرینگ پمپ هیدرولیک، خرابی اورینگ های آببندی، کاهش سطح روغن هیدرولیک و… از جمله دلایلی است که بروز صدایی شبیه به ناله حین چرخاندن فرمان خودرو را ایجاد میکند.
ادامه این مقاله را در بخش دوم مطالعه کنید.