کولر خودرو و جلوگیری از کاهش فشار گاز کولر
کولر خودرو مهمترین قطعه خودرو است که در روزهای گرم به کمک راننده و سرنشینان می آید و باعث می شود سفری خوب و لذت بخشی را تجربه کنید. با نزدیک شدن به ایام گرم سال، استفاده از کولر خودرو افزایش می یابد و عملکرد صحیح آن به یکی از دغدغه های اصلی رانندگان تبدیل می شود. خنک نشدن کابین خودرو در حد مطلوبی که انتظار دارید یکی از مشکلاتی است که در واقع ناشی از نگهداری و استفاده نادرست از سیستم تهویه مطبوع خودرو است.
کولر خودرو یکی از اجزای سیستم تهویه مطبوع خودرو
اگر هر سال با فرا رسیدن روزهای گرم دکمه کولر را می زنید و انتظار خنک شدن ماشین را دارید، باید گفت که انتظار خیلی زیاد است! سیستم تهویه مطبوع خودرو نیز مانند ده ها قطعه دیگر نیاز به بررسی و سرویس دارد. سیستم تهویه مطبوع را می توان یکی از مهم ترین اجزای سیستم تهویه مطبوع به خصوص زمانی که فصل تابستان نزدیک است، دانست.
خودروسازان برای استفاده از کولر خودرو تنها یک کلید روی داشبورد طراحی کرده اند تا با فشردن آن دمای خودرو را به حالت دلخواه تنظیم کنید. اما استفاده از کولر ماشین ترفندهایی دارد و به استفاده موثر از آن کمک می کند. از جمله فیلتر و گاز کولر از جمله مواردی است که هر ساله باید مورد بازنگری قرار گیرد. جدای از این، کانال های هوای خودرو به دلیل رطوبت، محل مناسبی برای رشد انواع باکتری ها و قارچ ها هستند. در نتیجه این کولر ماشین نیست که باعث سرماخوردگی می شود، به دلیل استفاده و نگهداری نادرست شماست!
تشخیص خرابی کولر خودرو با چند علامت واضح
همانطور که می دانید خودرو از قطعات زیادی تشکیل شده است و هر کدام بسته به نوع خودرو ممکن است قطعات بیشتری داشته باشند. از کوچکترین اجزا تا بزرگترین اجزا، احتمال خرابی وجود دارد. پس خرابی کولر خودرو نیز موضوعی است که احتمالا شما نیز آن را تجربه کرده اید. برای اینکه بدانید چرا کولر خودرو کار نمی کند، بهتر است ابتدا با علائم خرابی آن آشنا شوید و با عیب یابی آن ها مشکل را برطرف کنید. در قسمت زیر سعی شده است علائم اصلی خرابی کولر خودرو بیان شود:
ایجاد بوی بد
هنگامی که سیستم تهویه مطبوع را روشن می کنید بوی نسبتاً نامطبوعی به مشام می رسد که یکی از نشانه های کار نکردن کولر گازی است.
بوی مرطوب
اگر دقت کنید بویی شبیه کپک می بینید. معمولاً به دلیل تجمع باکتری ها ایجاد می شود. باکتری هایی که به دلیل استفاده نادر از سیستم تهویه مطبوع خودرو در پشت داشبورد رشد می کنند.
بوی تند
وقتی فیلتر هوا مسدود می شود بوی بدی ایجاد می کند و این بوی گندیده به قدری آزاردهنده است که باعث می شود راننده ترجیح دهد به جای رنج بردن از بو، از گرما رنج بکشد و کولر را خاموش کند.
عطر خوش
گاهی اوقات ممکن است بوی شیرینی استشمام کنید. این بو می تواند ناشی از نشتی در شیلنگ، لوله یا هسته بخاری، رادیاتور، یا خراب شدن مایع خنک کننده باشد.
- بوی گاز
- اگر هنگام روشن کردن کولر گازی متوجه بوی گاز شدید، سیستم تهویه مطبوع باید دارای نشتی شدید باشد. زمانی متوجه این بو می شوید که پس از مدت ها برای اولین بار کولر خودرو را روشن کنید، در این زمان گاز جمع شده در داخل سیستم تهویه به داخل کابین رانده می شود. همه این بوها نشان دهنده خرابی کولر و سیستم تهویه مطبوع خودرو است. وجود مشکل در سیستم تهویه مطبوع می تواند به شما در رفع سریع آن کمک کند. از فیلترهای هوا که باید در زمان مشخصی تعویض شوند تا تمیز کردن سوپاپ ها.
جریان هوا ضعیف
اگر جریان هوای خارج شده از شیر ضعیف باشد به این معنی است که هوا برای رسیدن به دریچه های کولر مشکل دارد. این مشکل می تواند به دلیل وجود قالب انباشته شده در هسته اواپراتور، شیلنگ دمنده و آب بندی بدنه باشد.
وجود آب روی داشبورد
وجود آب روی داشبورد یکی دیگر از نشانه های نشتی سیستم تهویه مطبوع است. این نشتی می تواند به دلیل گرفتگی شلنگ باشد. البته سایش شیلنگ نیز می تواند باعث نشتی شود.
کولر گازی خنک کار نمی کند
نبود گاز مبرد، گرفتگی لوله انبساط، خرابی موتور دمنده و فیوز می تواند باعث خنک نشدن کولر شود. این علائم نیاز به نگهداری دارند.
نشت گاز مبرد
گاز مبرد حالت مایع دارد که برای خنک سازی در سیستم تهویه استفاده می شود. در این حالت گاز مبرد وظیفه خنک سازی کابین را بر عهده دارد. اگر احساس می کنید که سیستم تهویه مطبوع خودروی شما پس از روشن شدن طولانی مدت هوای خنک تولید نمی کند، ممکن است این مشکل ناشی از نشت گاز مبرد باشد. نشت این گاز می تواند به دلیل سایش درزگیرها و شیلنگ های لاستیکی باشد که به مرور زمان خاصیت خود را از دست می دهند.
گرمایش کولر هوا
اگر در ابتدای سیستم تهویه مطبوع باد خنک می وزد و پس از مدت کوتاهی به باد گرم تبدیل می شود. این ممکن است ناشی از گرفتگی دریچه انبساط باشد که از جریان یافتن مبرد به داخل اواپراتور جلوگیری می کند. همچنین وجود این علامت ممکن است به دلیل آسیب دیدن کمپرسور باشد که مانع از حفظ فشار صحیح کمپرسور می شود.
پس از سوار شدن کولر را روشن نکنید
برای اینکه کولر به درستی کار کند همیشه سعی کنید ماشین خود را در سایه پارک کنید و اگر مجبور به پارک در زیر نور آفتاب هستید سعی کنید از آفتابگیر جلو پنجره استفاده کنید. همچنین هنگام سوار شدن به خودرو به خصوص در روزهای گرم کولر را بلافاصله روشن نکنید. این برای سلامتی شما مضر است. زیرا مواد به کار رفته در داشبورد، روکش صندلی ها و مجرای تهویه، گاز بنزین را در هوای گرم منتشر می کنند.
این گاز با بوی پلاستیک گرم شده برای همه ما آشناست. بنزین می تواند باعث کم خونی، کاهش گلبول های قرمز و سرطان و افزایش خطر سقط جنین در زنان باردار شود.
با این توضیحات وقتی سوار ماشین می شوید بهتر است کمی صبر کنید و شیشه ها را پایین بیاورید تا هوای داخل ماشین تغییر کند و سپس کولر را روشن کنید.
توجه داشته باشید که پس از روشن کردن کولر خودرو، آن را سریع روشن نکنید. معمولا در خودروهای جدید سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک است و در سطح پایین به صورت خودکار روشن می شود و پس از مدت کوتاهی به صورت خودکار افزایش می یابد. در خودروهایی که تهویه مطبوع اتوماتیک ندارند می توانید از دکمه های کنترل دما استفاده کنید. همچنین وقتی به مقصد می رسید موتور را بلافاصله خاموش نکنید زیرا این عمل برای سیستم تهویه مطبوع خطرناک است و به نوعی به آن شوک وارد می کند. ابتدا سیستم تهویه را خاموش کنید سپس ماشین را خاموش کنید.
روشن کردن کولر خودرو
برای اینکه کلاچ کمپرسور آسیب نبیند، بهتر است کولر را با دور موتور پایین روشن کنید. حتی اگر قصد دارید ماشین را با سرعت زیاد روشن کنید، بهتر است با فشار دادن کلاچ ماشین، سرعت خود را کاهش دهید و دور موتور را پایین بیاورید. همچنین سرعت فن را پس از روشن شدن برای چند ثانیه افزایش دهید تا هوای گرم در مجاری تهویه خارج شود.
مراقب مصرف سوخت خود باشید!
در خودروهای قدیمی، سیستم تهویه مطبوع فاقد ترموستات یا سنسور دما بود. در واقع کمپرسور با روشن شدن کولر مدام با موتور درگیر بود و فرقی نمی کرد که چقدر دور فن را تنظیم می کردید.
استفاده از این روش که در خودروهای دهه 70 آمریکا رایج بود، باعث افزایش چشمگیر مصرف بنزین شد. اما در خودروهای امروزی به دلیل نصب ترموستات کمپرسور با توجه به سرعتی که شما تعیین کرده اید با موتور درگیر می شود. هر چه سرعت فن بیشتر باشد گاز خنک کننده سریعتر سردی خودرو را از دست می دهد و در نتیجه فرمان درگیر شدن کمپرسور زودتر صادر می شود.