پولیش ماشین و نحوه انجام آن
گاهی اوقات تصادفهای بسیار جزئی و مالیده شدن مقداری از بدنه خودرو به سطح دیگر نظیر درب پارکینگ و مانند آن، باعث میشود رنگ بدنه خودرو به صورت سطحی آسیب ببیند. به منظور رفع این آسیب جزئی میتوان از پولیش ماشین استفاده کرد. پولیش خودرو بهترین راهکار برای پاک کردن و از بین بردن خراشهای جزئی رنگ بدنه به حساب میآید و زیبایی ماشین را بیشتر میکند.
فرایند پولیش ماشین
پولیش ماشین فرایندی است که در آن یک نوع ماده کِرِم مانند روی سطح بدنه مالیده میشود تا در اثر تماس دانههای بسیار ریز این ماده با سطح بدنه، یک لایه فوق نازک از روی رنگ برداشته شود. بنابراین بعد از پولیش ماشین اثری از خط و خشهای جزئی باقی نمیماند و سطح رنگ براق مشابه روز اول در قسمت پولیشخورده به وجود میآید.
هرچه سرعت مالیده شدن ماده پولیش روی بدنه بیشتر باشد، سطح نهایی کار تمیز و یکدست از آب درمیآید. بدین منظور از دستگاههای برقی مجهز به پد مخصوص پولیش بدنه خودرو استفاده میشود.
مزایای پولیش بدنه خودرو
مهمترین مزایای پولیش و واکس بدنه خودرو شامل موارد زیر میشود.
- ایجاد سطحی شفاف و براق روی بدنه خودرو همچون روز اول
- ارتقای زیبایی ظاهری
- از بین بردن خط و خشهای جزئی و حتی خراشهای نیمهعمیق
- حذف لکهها، کثیفی و زنگزدگیهای سطحی بدنه
- مقاومت در برابر اشعه مضر خورشید

اهمیت پولیش ماشین
رنگ بدنه یکی از ویژگیهای مهم و نسبتا گران خودرو به حساب میآید. بهویژه که هنگام خرید و فروش ماشین این ویژگی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در صورت رنگشدگی قسمتی از بدنه، قیمت خودرو دست دوم هنگام فروش افت زیادی پیدا میکند. بنابراین به جای اینکه خراشهای ریز بخشی از بدنه را با رنگ زدن از بین ببریم و هنگام فروش ماشین دست دوم ضرر مالی زیادی متحمل شویم، از روش پولیش بدنه خودرو استفاده میکنیم.
با استفاده از پولیش ماشین، هم وقت و هزینه کمی به جیب مالک تحمیل میشود و هم هنگام فروش ماشین به خاطر رنگزدگی متحمل ضرر و زیان نمیشود. ضمن اینکه پولیش بدنه خودرو باعث ارتقای زیبایی و تمیزی ظاهری ماشین شده و بدنه را مثل روز اول تمیز و براق میکند.
انواع پولیش و پد پولیش
پولیش ماشین انواع مختلفی دارد و متناسب با نوع آسیبدیدگی بدنه از پد و ماده پولیش مخصوص استفاده میشود. ماده پولیش دارای دو خاصیت سایندگی و براقکنندگی است. هرچه میزان خاصیت سایندگی یا کات بیشتر باشد، لایهبرداری پولیش عمیقتر است و هرچه میزان براقکنندگی بیشتر باشد، سطح پولیششده درخشانتر به نظر میرسد.
قدرت سایندگی و لایهبرداری ماده پولیش با اعداد بین ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ مشخص میشود. هرچه این عدد بالاتر باشد، قدرت سایش کمتر و پولیش نرمتر خواهد بود.
پولیش نرم
پولیش نرم برای از بین بردن خط و خراشهای جزئی و کمعمق به کار میرود. در این روش از ماده پولیش با عدد سایندگی نزدیک به ۴۰۰۰ استفاده میشود.
پولیش زبر
در این روش از ماده پولیش با عدد سایندگی نزدیک ۱۰۰۰ برای از بین بردن خط و خشهای عمیقتر استفاده میشود. به علت احتمال کدر شدن سطح بدنه خودرو بعد از پولیش زبر، لازم است یک مرحله پولیش نرم نیز روی این قسمت اعمال شود.
پولیش تک مرحله ای
پولیش تک مرحلهای یا پولیش متوسط به منظور از بین بردن خراشهای سطحی و براق نمودن سطح بدنه انجام میشود. خاصیت لایهبرداری این نوع پولیش ماشین بین کم تا متوسط است و براقکنندگی آن نیز بین متوسط تا زیاد خواهد بود.
واکس خودرو
واکس بدنه خودرو خاصیت لایهبرداری ندارد و فقط برای زیبایی و براق شدن بدنه زده میشود. بنابراین واکس ماشین به طور دقیق در دسته پولیشها قرار نمیگیرد و تنها جنبه براقکنندگی دارد.
پد پولیش
پد پولیش وسیلهای است که به کمک آن ماده پولیش روی سطح بدنه خودرو زده میشود. پد پولیش معمولا از جنس فوم یا پوست بره ساخته میشود.
موارد استفاده از پولیش
ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که در چه مواردی میتوان از پولیش ماشین برای ترمیم آسیبهای رنگ بدنه استفاده کرد.
مات بودن رنگ
اگر احساس میکنید که رنگ بدنه ماشین کمی مات شده و درخشندگی روزهای اول را ندارد، میتوانید از پولیش نرم برای لایهبرداری جزئی و براق شدن و از بین بردن ماتشدگی بدنه استفاده کنید.
سوختگی رنگ بدنه
اگر رنگ بدنه خودرو بر اثر حرارت دچار آسیبدیدگی جزئی شود یا آثار آفتابسوختگی روی آن به وجود بیاید، میتوان با استفاده از پولیش لایه آسیبدیده را حذف کرد و رنگ بدنه را به حالت اول درآورد. البته این روش برای سوختگیهای شدید اصلا کاربرد ندارد.
اثر مواد شیمیایی
گاهی اوقات مواد شیمیایی نظیر روغن ترمز یا سایر مایعات با قابلیت اسیدی روی بدنه خودرو ریخته و باعث ایجاد نواحی مات روی بدنه میشود. در این موارد میتوان با پولیش بدنه خودرو، رنگ آن قسمت را به حالت اول درآورد.
فضولات پرندگان
ممکن است بعد از پاک کردن فضولات پرندگان متوجه شوید که رنگ بدنه خودرو در تماس با این ماده دچار آسیب شده است. در این موارد هم میتوان از پولیش خودرو برای رفع آسیب رنگ استفاده کرد.
تصادف جزئی
در تصادفات جزئی نظیر مالیدگی سطحی بدنه، میتوان به جای رنگ کردن کامل قسمت آسیبدیده، از پولیش ماشین استفاده کرد. البته در این مورد صدمه باید بسیار جزئی باشد و رنگ بدنه آسیب جدی ندیده باشد.
روش ساخت پولیش ماشین
توصیه میشود تا حد امکان از پولیش دستی استفاده نکنید و نمونههای آماده موجود در بازار را بخرید تا دردسر کمتری را تجربه کنید. اما اگر میخواهید خودتان پولیش ماشین بسازید، باید مواد زیر را با هم مخلوط کرده تا کاملا یکدست شوند:
- نفت ۱۱ درصد
- پارافین ۵ درصد
- افزودنی ۳۵ درصد
- بنزول ۴۵ درصد
- روغن بزرک ۴ درصد
بهتر است ابتدا نفت و بنزول را باهم مخلوط کنید. سپس سایر مواد را به طور جداگانه با هم ترکیب کنید. درنهایت نیز این دو مخلوط به دست آمده را در یک ظرف بریزید و آنقدر هم بزنید تا یکدست شود.
ویژگی های پولیش خوب
پولیش خوب و باکیفیت دارای ویژگیهایی است که باعث رفع خط و خش و درخشندگی بدنه خودرو میشود.
- بدون نیاز به واکس، بدنهای براق و درخشنده به وجود میآورد.
- روی بدنه یک لایه محافظ برای جلوگیری از آفتابسوختگی ایجاد میکند.
- خط و خراشهای سطحی بدنه را رفع میکند.
- توسط افراد غیرحرفهای قابل استفاده است.
- درخشندگی حاصل از آن بادوام است و با شستشوی بدنه از بین نمیرود.
پولیش ماشین با دست
سادهترین روش پولیش ماشین، روش دستی است و برای انجام آن میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.
- ابتدا مواد پولیش متناسب با نوع آسیب بدنه بعلاوه چند پارچه نرم یا حوله میکروفایبر تهیه کنید.
- بدنه ماشین را بشویید و کاملا خشک کنید.
- ماشین را در محیط با دمای متعادل پارک کنید. چراکه دمای بسیار بالا یا پایین محیط میتواند کیفیت کار پولیش ماشین را تحت تاثیر منفی قرار دهد.
- ماده پولیش را روی سطح بدنه بریزید و با پارچه مرطوب مالش دهید. دقت شود تا انتهای کار حتما از یک نوع الگوی مالش برای حرکت دادن پارچه استفاده کنید. این کار میتواند به صورت چرخشی یا در یک راستا باشد.
- در قسمتهای پر از خراش مثل زیر دستگیرهها، بهتر است از ماده پولیش زبر استفاده کنید.
- کار پولیش بدنه خودرو را تا زمانی که خشهای سطحی رنگ از بین برود، ادامه دهید. از پولیش قسمتهای پلاستیکی بدنه خودداری کنید.
- در انتها با پارچه نرم و تمیز محل پولیش ماشین را پاک کنید تا مواد چرب روی بدنه از بین بروند.
پولیش ماشین با دستگاه
برای پولیش ماشین با دستگاه باید نکات و مراحلی را رعایت کنید.
- خودرو را در محیط با دمای مناسب پارک کنید.
- سطح مورد نظر را شسته و خشک کنید.
- بعد از تهیه مواد پولیش و پد مناسب، پد پولیش را کمی مرطوب و روی دستگاه نصب کنید. سپس مقداری از مواد پولیش ماشین را روی پد یا بدنه بریزید.
- دستگاه را با دور آرام روشن کنید و آن را به صورت خطی با یک الگوی ثابت روی سطح بدنه حرکت دهید. فشار اضافی روی دستگاه وارد نکنید تا رنگ بدنه آسیب نبیند
- در انتها مواد باقیمانده را از روی سطح بدنه با پارچه نرم و تمیز پاک کنید.
انواع دستگاه پولیش ماشین
پولیش بدنه خودرو با دستگاه به روشهای مختلفی انجام میشود. در ادامه سه مورد از مهمترین دستگاههای پولیش را معرفی کردهایم:
دستگاه پولیش روتاری
در این روش دستگاه پولیش ماشین شبیه به دستگاه فرز کار میکند، با این تفاوت که به جای سنگ فرز از پد پولیش استفاده میشود. پایه پد پولیش در دستگاه روتاری حول نقطه مرکزی میچرخد و سرعت آن با یک دیمر قابل تنظیم است.
دستگاه پولیش اوربیتال
در این دستگاه پایه پد پولیش به صورت لرزشی حرکت میکند. بنابراین قدرت لایهبرداری این دستگاه کمتر از مدل روتاری است.
دستگاه پولیش DA
دستگاه پولیش ماشین DA (دو نوع – Dual Action) هم به صورت چرخشی و هم به صورت لرزشی پایه پد را به حرکت درمیآورد و جزو جدیدترین دستگاههای پولیش بدنه خودرو محسوب میشود.
عوارض پولیش ماشین
پولیش زدن نوعی لایهبرداری از رنگ خودرو است. بنابراین انجام چندینباره آن میتواند عوارض جدی برای رنگ خودرو به وجود آورد:
- کدر و مات شدن رنگ
- احتمال سوختن رنگ بدنه هنگام پولیش با دستگاه
- افزایش احتمال زنگزدگی بدنه
- کمتر شدن درخشندگی بدنه برای خودروهای با رنگ متالیک
- نازک شدن یا از بین رفتن لایه کیلر در خودروهای با رنگ متالیک
- کاهش مقاومت رنگ بدنه
رفع خطوط با پولیش
اگر عمق خطوط روی بدنه زیاد نباشد، میتوان آنها را با پولیش بدنه خودرو برطرف یا کم اثر کرد. اما باید بدانید که پولیش ماشین برای از بین بردن خطوط عمیق کارایی ندارد.
پولیش ماشین مشکی و سفید
از آنجا که ماده پولیش دارای رنگدانههای متناسب با نوع رنگ خودرو است، پس نوع پولیش ماشین مشکی با سفید تفاوت دارد و هنگام خرید پولیش باید به این نکته توجه داشته باشید.
پولیش و شستشوی ماشین
شست و شوی خودرو پیش از انجام پولیش بسیار مهم است. زیرا وجود هرگونه آلودگی در سطح مورد پولیش باعث اعمال فشار روی رنگ خودرو شده و احتمال ایجاد خراشهای عمیقتر در هنگام پو لیش زدن را بسیار بالا میبرد.