ورود اولین خودروی وارداتی به کشور؛ فیات 500 در صف پلاکگذاری
زمان نسبتا زیادی از آخرین باری که یکی از محصولات سواری فیات به صورت گسترده در ایران به فروش رسید می گذرد. فیات سینا در آن زمان توانست نظر مثبت کاربران و کارشناسان را در رده قیمتی خود جلب کند. حالا ظاهرا قرار است یکی از معروف ترین مدل های این کمپانی ایتالیایی یعنی فیات 500 نیز در بازار ایران ظاهر شود. فیات 500 یک هاچ بک کوچک و معروف است که طرفداران قابل توجهی در سراسر جهان دارد.
بررسی فیات 500 از نظر طراحی
قبل از تحلیل طراحی این خودرو، بهتر است فیات 500 و پیشینه آن را معرفی کنیم. این محصول کوچک سه درب یکی از قدیمی ترین محصولات فیات است که اولین بار در سال 1957 به عنوان یک خودروی کوچک شهری به بازار عرضه شد. این محصول تا حدود سال 1350 روی خط تولید بود و نسل جدید آن سال ها بعد یعنی در سال 1386 به بازار آمد که همچنان در خط تولید قرار دارد و در طول این سال ها با بروز رسانی های مختلف به دست مشتریان رسیده است.
فیات 500 از نظر طراحی به خصوص طراحی چهره شباهت زیادی به فولکس واگن بیتل دارد و هنوز هم طراحی فانتزی آن در بازارهای جهانی مورد پسند برخی از مشتریان به ویژه بانوان قرار می گیرد.
در مورد بررسی فیات 500 از نظر نمای داخلی، می توان گفت که به دلیل ابعاد کوچک این خودرو، فضای داخل کابین چندان جادار نیست و با وجود چهار صندلی در آن، صندلی های ردیف عقب بیشتر برای کودکان خردسال مناسب هستند. و فضای زیادی هم ندارد.
اگرچه طراحی داشبورد مدرن است، اما تا حدودی فانتزی به نظر می رسد و عناصر زنانه به خوبی در آن احساس می شود. به طور کلی باید گفت که طراحی فیات 500 چه در نمای بیرونی و چه در نمای داخلی کابین بیشتر با سلیقه خانم ها همخوانی دارد و شاید بسیاری از آقایان ایرانی سبک این خودرو را نپسندند. فضای زیادی در صندوق عقب وجود ندارد و در نهایت می توان یک یا دو کیف کوچک و برخی وسایل شخصی را داخل آن قرار داد.
بررسی مشخصات فنی فیات 500
فیات 500 مجهز به موتور 4 سیلندر 1.4 لیتری با قدرت 105 اسب بخار و گشتاور 130 نیوتن متر است. وزن این خودرو کمی بیش از یک تن است و می تواند به سرعت 180 کیلومتر در ساعت برسد. میانگین مصرف سوخت فیات 500 حدود 5.8 لیتر در صد کیلومتر است و شتاب صفر تا صد آن تقریباً 10.5 ثانیه برآورد شده است.
بنابراین برخلاف ظاهر آرام این خودرو، می توان گفت که در مقایسه با سایر محصولات خانوادگی موجود در ایران، فیات 500 شتاب و چابکی نسبتاً هیجان انگیزتری را به نمایش می گذارد. کیفیت سواری آن نیز تا حدودی نرم و دلپذیر است، اما برای حفظ تعادل خودرو، سیستم تعلیق آن کمی سفت تنظیم شده است تا پایداری این هاچ بک ایتالیایی در سرعت های بالاتر حفظ شود و هندلینگ ایمن تری ارائه دهد.
بررسی فیات ۵۰۰ از نظر امکانات و آپشن ها
فیات ۵۰۰ همچون بسیاری خودروهای دیگر، در قالب تیپهای مختلف وارد بازار جهانی شده است. نسخه پایه این خودرو امکانات قابل قبولی دارد که مهمترین آنها شامل این موارد میشود:
- نمایشگر لمسی سیستم مالتی مدیا
- کروز کنترل
- سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش
- دو کیسه هوای جلو
- تنظیم برقی صندلی راننده
- تهویه مطبوع اتوماتیک
- سانروف برقی آینههای جانبی برقی
- درب صندوق برقی
- بلوتوث، پورت ۱۲ ولت و USB
- ورود بدون کلید، استارت دکمهای و…
امتیازات ایمنی فیات ۵۰۰ نیز گرچه به اندازه خودروهای ردهبالا مطلوب نیست، اما در مقایسه با اکثر خودروهای تولید داخل وضعیت بهتری دارد. این هاچبک ایتالیایی در سال ۲۰۱۷ موفق شده سه ستاره ایمنی از موسسه یوروانکپ به دست آورد که نشان میدهد امنیت آن بالاتر از سطح متوسط است. پس فیات ۵۰۰ میتواند ایمنی قابل قبولی برای کاربران ایرانی به همراه بیاورد.
در پایان
در بازار کشور قطر قیمت فیات ۵۰۰ مدل ۲۰۲۳ از حدود ۱۷ هزار دلار شروع میشود. بنابراین قیمت پایه گمرکی آن در ایران نزدیک به ۹۰۰ میلیون تومان خواهد بود. به این رقم تعرفه گمرکی و دیگر عوارض دولتی نیز اضافه خواهد شد.
پس با توجه به رسیدن قیمت نهایی این خودرو به چیزی بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، احتمال میرود تنها اقشار ثروتمند جامعه اقدام به خرید آن کنند و این خودرو به اندازه دیگر محصولات، خصوصا کراس اوورهای هم قیمت، در ایران پرفروش ظاهر نشود.
با این حال افرادی که توان مالی دارند، میتوانند از فیات ۵۰۰ به عنوان خودرو دوم استفاده کنند. مخصوصا خانمها از این محصول استقبال کرده و رانندگی لذتبخشی را با آن تجربه خواهند کرد. ضمنا به دلیل ابعاد کوچک آن میتوانند در سطح شهر با مشکلات کمتری تردد کنند و زمان کمتری برای پیدا کردن جایگاه پارک برای فیات ۵۰۰ در شهرهای بزرگ تلف خواهند کرد.
اما درمجموع انتظار نداریم که فیات ۵۰۰ به اندازه محصولات سدان یا کراس اوور در بازار ایران با استقبال مواجه شود و احتمالا در صورت ورود به کشور، صرفا یک خودروی نسبتا خاص ویژه خانوادههای ثروتمند خواهد بود.