علت انفجار باتری خودرو چیست؟
یکی از مهم ترین قسمت های هر خودرو برق آن است. سیستم الکتریکی خودرو بخش مهمی از انرژی مورد نیاز را تولید کرده و تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز را تغذیه می کند. سیستم برق از قطعات مختلفی تشکیل شده است که یکی از آنها باتری است که قابلیت شارژ و دشارژ در مواقع نیاز را دارد. اما باتری به دلیل ساختاری که دارد ممکن است آسیب ببیند و مشکلاتی مانند ترکیدن ایجاد کند. دلایل مختلفی برای ترکیدن باتری ماشین وجود دارد اما در کل با رعایت یک سری مسائل می توانید از این موضوع جلوگیری کنید.
باتریهای اتومبیل توان تولید ۱۲ ولت را دارند. باتریهای اسید- سرب دارای ۶ بخش هستند که هر کدام از آنها توان تولید ۲ ولت را دارد. در هر بخش یک صفحه سربی وجود دارد که درون اسید سولفوریک قرار گرفتهاند. برای تولید برق این صفحات سربی باید با این اسیدها واکنش نشان دهند. بعد از تولید برق و در جریان این فرآیند گاز هیدروژن تولید میشود. این گاز درون محفظههای باتری جمع می شوند و با کوچکترین جرقه میتوانند دچار انفجار شوند. انفجار ناشی از هیدروژن میتواند بسیار خطرناک باشد از همین رو باید به خوبی از عواملی که منجر به این اتفاق میشوند جلوگیری کرد.
۱. ایراد در سیستم شارژ خودرو
تحت شرایطی ممکن است که احتمال انفجار در باتری بیشتر شود، در صورتی که شارژ انجام شده توسط سیستم شارژ بیش از اندازه مورد نیاز باشد هیدروژن تولید شده بیشتر خواهد بود و همین امر موجب تراکم بیش از حد این گاز در محفظه میشود. به علاوه این، افزایش بیش از اندازه گاز هیدروژن میتواند شبکه توری مربوط به صفحات داخل باتری را از بین ببرد و دلیلی برای اتصال کوتاه شدن و ایجاد جرقه شود. این اتفاقات از جمله دلایل ترکیدن باتری خودرو است.
۲. هر نوع جرقه یا آتشی که از بیرون اتومبیل به باتری برسد
هر نوع آتش یا جرقهای که از بیرون باتری به آن برسد میتواند موجب ترکیدگی شود. حال ممکن است که این جرقه خارج از اتومبیل شکل گرفته باشد و هر طریقی به باتری برسد. عوامل زیر میتوانند موجب انفجار در گاز هیدروژن باتری شوند.
جرقههای استاتیک
شعله آتش
آتش سیگار
جرقههای به وجود آمده از برخورد اجزای فلزی به ترمینالهای باتری که باعث اتصال کوتاه میشوند
شل شدن اتصالات باتری
خوردگی کابلها
۳. بالا بودن دمای هوا
گرمای هوا میتواند موجب افزایش تولید گاز هیدروژن درون باتری شود. همین اتفاق میتواند یکی از دلایل ترکیدن باتری خودرو باشد، هرچند که اگر جرقه و آتشی در کار نباشد اتفاقی رخ نمیدهد اما باید دقت داشت که باتری و اتومبیل میتوانند ایجاد جرقه کنند.
۴. عمر باتری به اتمام رسیده باشد
وقتی که عمر باتری به اتمام میرسد مواد موجود در آن خراب شده و در صفحات جمع شونده رسوب میکنند. این اتفاق میتواند اتصال کوتاه را به همراه داشته باشد که جرقههای ناشی از آن توان ایجاد انفجار در باتری را دارند. با بالا رفتن عمر باتری کاهش سطح مایع درون آن یک امر طبیعی است. این اتفاق منجر به این میشود که صفحات درون محفظه با هوا تماس داشته و تغییر شکل دهند. تغییر شکل دادن صفحات باعث برخورد آنها با یکدیگر میشود که اتصال کوتاه را در پی خواهد داشت. اتصال کوتاه یکی از مهمترین دلایل ترکیدن باتری خودرو است.
5. روشن کردن ماشین
در زمان استارت زدن خودرو باتری وارد مدار شده و یک بار روی آن قرار می گیرد. در چنین شرایطی اگر باتری معیوب باشد یا عمر آن تمام شده باشد مشکل ساز خواهد شد. اما از دیگر دلایل ترکیدن باتری خودرو در این شرایط می توان به خوردگی صفحات داخلی باتری و باتری آسیب دیده از کارخانه اشاره کرد. همچنین اگر سطح الکترولیت باتری کم باشد، اتصال کوتاه می تواند باعث انفجار در باتری شود.
۶. خرابی باتری از کارخانه
وجود هر نوع ایراد در سیستم برق، شارژ و باتری میتوانند یکی از دلایل ترکیدن باتری خودرو باشد. این نوع خرابیها با ایجاد اتصال کوتاه میتوانند جرقه بزنند و موجب انفجار شوند. از همین رو اگر احساس میکنید که باتری اتومبیل مشکل دارد بهتر است به صحت و سلامت آن را بررسی کرده تا از عواقب احتمالی آن جلوگیری کنید.
7. نقص در شیرهای خروج گاز هیدروژن
گاز هیدروژن تولید شده در داخل محفظه باتری از طریق دریچه های آن آزاد می شود. حال اگر سوپاپ ها مشکل داشته باشند، گاز هیدروژن داخل محفظه منبسط می شود و این باعث ایجاد جرقه می شود. این جرقه در نهایت منجر به انفجار در باتری می شود.
۸. انفجار بر اثر جمع شدن بخار آب
بخار آب هم میتواند باعث انفجار در باتری شود. بخار آبی که از جمع شدن الکترولیت در حال جوش تشکیل میشود میتواند در نهایت منجر به ترکیدگی در باتری شود. همچنین امکان دارد زمانی که اتصال کوتاه در پایانههای باتری رخ داده، الکترولیت بیش از حد مجاز گرم شود و محیط را برای انفجار باتری در محفظه فراهم کند.
از انفجار باتری جلوگیری کنید
برای اینکه از انفجار باتری جلوگیری کنید باید به صورت دورهای آن را بررسی کنید تا بتوانید از هر نوع اتفاق احتمالی جلوگیری به عمل آورید. در صورتی که باتری یا کابلها کثیف باشد میتواند موجب اتصال کوتاه شود. هرگونه اتصال کوتاه جرقه زنی را در پی خواهد داشت که میتواند یکی از دلایل ترکیدن باتری خودرو باشد. همیشه سطح الکترولیت را بررسی کنید تا در صورت مناسب نبودن اندازه آن مشکلی رخ ندهد.