سیستم دید در شب خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟
وقتی در شب رانندگی می کنیم، آنچه می بینیم – و سرعت دیدن آن – می تواند تفاوت بین یک سفر ایمن و یک تصادف غم انگیز را بیان کند. مهم نیست که مهارت های راننده چقدر تیز باشد، رانندگی در شب می تواند خطرناک باشد. با توجه به محدودیتهای چشم انسان، صنعت خودرو به طور مداوم در حال توسعه راههایی برای ایمنتر کردن رانندگی برای مسافران، رانندگان و عابران پیاده است.
همه چیز درباره سیستم های دید در شب خودرو
این سیستم نخستین بار در سال 2000 روی آخرین نسل کادیلاک دویل (Deville) به تولید انبوه رسید و از آن زمان تاکنون به صورت مرتب توسط یکسری از خودروسازان مطرح دنیا بروزرسانی و نسلهای جدیدی از آن معرفی شده است.
در سال 2000، جنرال موتورز اولین سیستم دید در شب خودرو در جهان را بر روی کادیلاک دی ویل راه اندازی کرد. بیش از دو دهه بعد، سازنده لوازم الکترونیکی ژاپنی Kyocera ادعا می کند که اولین فناوری دید در شب خودرو در جهان است: یک چراغ جلو لیزری که می تواند هم نور سفید (RGB) و هم نور مادون قرمز نزدیک (NIR) را در یک محور نوری ساطع کند.
نکته جالب در خصوص سیستم دید در شب خودرو این است که برخلاف بسیاری از آپشنهای دیگر، هنوز به سیستمی فراگیر تبدیل نشده و تنها روی محصولات گرانقیمت و پرچمدار شرکتهایی مثل مرسدس بنز، تویوتا، بامو، کادیلاک و آئودی دیده میشود.
وقتی پشت فرمان هستید، تاریکی دوست شما نیست. شما باید مراقب چیزهای زیادی باشید: وسایل نقلیه دیگر، یک حیوان ولگرد، یک دوچرخه سوار یا یک دونده. شرایط نوری ضعیف، دید و اجتناب از موانع موجود در جاده را دشوارتر می کند.
خودروسازان در سالهای اخیر تلاشهای فراوانی در جهت بهبود دید راننده انجام دادهاند که نتایج این تلاشها را میتوانیم در ابداع آپشنهایی مثل چراغهای تمام LED، دوربین 360 درجه، هشداردهنده نقطه کور و… ببینیم. در این میان برخی خودروسازان پا را فراتر گذاشته و با تجهیز محصولات خود به سیستم دید در شب خودرو خیال راننده را از بابت دید کامل در هر شرایط محیطی راحت کردهاند.
فناوری دید در شب خودرو به رانندگان کمک می کند در شرایط کم نور بهتر ببینند و آگاهی موقعیتی را افزایش دهند تا بتوانند اشیا، حیوانات و افراد را از قبل ببینند تا از تصادف جلوگیری کنند.
سیستمهای دید در شب خودرو از چراغهای مادون قرمز، دوربینهای ترموگرافی و نمایشگرهای هدآپ استفاده میکنند تا به رانندگان کمک کنند تا بدانند چه چیزی فراتر از چراغهای جلوی خودرو است.
دو دسته برای سیستم های دید در شب خودرو وجود دارد: غیرفعال و فعال. دید در شب غیرفعال از دوربین های ترموگرافی استفاده می کند که انرژی گرمایی حیوانات، افراد و اشیاء موجود در جاده را تشخیص می دهد. در همین حال، دید در شب فعال از نور مادون قرمز و فناوری بهبود تصویر برای نمایش صحنهای روشنتر استفاده میکند.
هر دو دسته مزایا و معایب خود را دارند. سیستمهای دید در شب غیرفعال دارای برد دید بیشتر 300 متری هستند اما تصویر سادهتری نسبت به سیستمهای دید در شب فعال نشان میدهند. از آنجایی که دید در شب غیرفعال گرما را میبیند، برای سیستمهای غیرفعال تشخیص اجسام بیجان، مانند سنگها یا موانع، که ممکن است دمایی برابر با جاده و محیط اطراف داشته باشند، دشوارتر است. علاوه بر این، سیستم های غیرفعال در آب و هوای گرم کمتر قابل اعتماد می شوند.
سیستمهای دید در شب فعال تصویری با وضوح بالا تولید میکنند اما برد دید کوتاهتری 250 متر دارند. در شرایط آب و هوایی شدید مانند برف، باران یا مه، تشخیص باران یا برف از محیط اطراف برای این سیستم ها دشوارتر است.
بیشتر چراغهای جلوی سنتی فقط میتوانند اشیایی را که حدود 55 متر از خودرو فاصله دارند، روشن کنند. با برد دید 250 تا 300 متر، سیستمهای دید در شب خودرو به شما زمان بیشتری برای دیدن و واکنش نسبت به آنچه در پیش رو دارید میدهند تا بتوانید از برخورد و تلفات جلوگیری کنید.
چراغ ها، اکشن و هوش مصنوعی
سیستم دید در شب خودروی Kyocera نور سفید و نزدیک به مادون قرمز را در یک محور نوری ترکیب میکند که اختلاف منظر تصویر را حذف میکند و تشخیص دقیقتر اشیا را در مقایسه با سایر فناوریها امکانپذیر میکند. این چراغ جلو یکپارچه همچنین از یک لیزر GaN بسیار روشن، با کارایی بالا و مینیاتوری تشکیل شده است.
برای جلوگیری از تابش خیره کننده درایورهای روبرو، سیستم دارای عملکرد خودکار “شکل دهی پرتو” نور RGB و NIR است. این عملکرد به طور خودکار نور مرئی را به زاویه کم نور تغییر می دهد در حالی که اجازه می دهد نور NIR در حالت پرتو بالا بماند.
تصویر از Kyocera
این سیستم شامل یک حسگر RGB-NIR است که روی وسیله نقلیه نصب شده است که از فناوری هوش مصنوعی تشخیص همجوشی اختصاصی توسعه یافته توسط این شرکت استفاده می کند. به جای ترکیب دادههای تصویر از دو منبع، سیستم Kyocera از هوش مصنوعی کیفی برای مقایسه و تجزیه و تحلیل هر دو تصاویر RGB و NIR استفاده میکند و سیستم را قادر میسازد تا بین وسایل نقلیه و عابران پیاده با دقت بالا، حتی در شرایط با دید ضعیف، تمایز قائل شود.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، سیستم دید در شب خودرو آپشن چندان متداولی نیست و خودروهای محدودی در بازار ایران به آن مجهز هستند. از جمله این خودروها میتوانیم به مرسدس بنز S کلاس فول آپشن، بامو سری 7 فول آپشن و DS 7 کراس بک اشاره کنیم.