زمان تعویض صفحه کلاچ خودرو و علائم خرابی بخش دوم
نحوه تشخیص زمان تعویض صفحه کلاچ
برای آن که به طور دقیق بتوان زمان تعویض کلاچ خودرو را تشخیص داد، لازم است به یک سری علائم دقت شود.
سفتی پدال کلاچ
سفتی پدال کلاچ میتواند نشانهای برای فرا رسیدن زمان تعویض دیسک و صفحه باشد. البته شاید خراب شدن سیم کلاچ هم در این قضیه بیتاثیر نباشد اما به هر حال اگر با پدیده سفت شدن پدال کلاچ روبهرو هستید، احتمال بدهید که همین روزها کیت کلاچ ماشین شما با خرابی کامل روبرو شود؛ تا جایی که شاید ماشین را روشن کنید و دنده را جا بزنید اما خودرو از جایش تکان نخورد. در این مواقع صفحه کلاچ به طور کامل لنت صاف کرده و لازم است با کیت نو تعویض شود.
پرش پا و صدای دنده
اگر احساس میکنید بعد از کلاچ گرفتن نیروی زیادی به پای شما وارد و باعث میشود تا پا از روی کلاچ به اصطلاح پرش کند و همچنین سروصدای زیادی هنگام تعویض دنده به گوش میرسد، باید نسبت به تعویض دیسک و صفحه اقدام کنید.
عدم ارتباط مناسب بین دور موتور و سرعت
همه میدانیم که ماشینمان در دندههای مختلف و در یک دور موتور مشخص، باید با چه سرعتی حرکت کند. به عنوان مثال ماشین پژو پارس در دنده چهار معمولا میتواند روی دور موتور ۳۰۰۰ تا ۹۰ کیلومتر بر ساعت به راحتی حرکت کند. اما اگر در چنین وضعیتی سرعت خودرو از ۶۰ یا ۷۰ کیلومتر بالاتر نمیرود، باید آن را نشانهای از خراب شدن دیسک و صفحه دانست.
سخت شدن تعویض دنده
در حالتی که دیسک و صفحه سالم باشد، دندهها به طرز کاملا نرم و آسان تعویض میشود. اگر احساس میکنید که دندهها سخت تعویض میشود و اهرم به سختی در جای خود قرار میگیرد، باید مشکل را در دیسک و صفحه جستجو کنید. البته گاهی اوقات عدم رگلاژ مناسب دیسک و صفحه نیز میتواند دلیل این مشکل باشد که در این مواقع باید با تنظیم مهرههای روی سیم کلاچ این مشکل را برطرف کرد.
لرزش خودرو در شروع حرکت
اگر دیسک و صفحه کلاچ ماشین شما مشکل داشته باشد، معمولا در شروع حرکت به لرزش میافتد. خرابی فنرهای دیسک و فنرهای صفحه کلاچ به علاوه کم شدن لنت صفحه میتواند عامل این مشکل باشد.
خاموشنشدن خودرو
اگر خودرو را در دنده ۲ قرار دادید و بعد از آنکه کلاچ را یکباره بالا آوردید، ماشین خاموش نشد و به راه افتاد، بدانید که دیسک و صفحه کلاچ احتمالا در روزهای پایان عمر خود قرار دارد.
نیاز تعویض به دنده سنگین در سربالایی
اگر احساس میکنید در سربالاییهای عادی که معمولا با دندههای سبک از آن عبور میکردید، نیاز دارید دنده سنگینتری را انتخاب کنید تا کشش و قدرت کافی در خودرو برای عبور از مسیر ایجاد شود، میتوان حدس زد که لنتهای صفحه کلاچ در حال اتمام هستند و نمیتوانند قدرت موتور را به مقدار کافی به گیربکس انتقال دهند. این شرایط میتواند یکی از نشانههای خرابی دیسک و صفحه باشد.
طولانی شدن عمر دیسک و صفحه
به منظور هرچه طولانیتر شدن عمر دیسک و صفحه لازم است نحوه رانندگی با خودرو اصلاح شود. به عنوان مثال از انجام حرکات یکباره نظیر شتاب گیری غیرعادی خودداری کنید تا عمر دیسک و صفحه زود به پایان نرسد.
از قرار دادن بار سنگین و حمل مسافر با ظرفیت بیشتر از استاندارد نیز خودداری کنید. به طور کلی اگر خودرو تحت فشار غیرعادی قرار نگیرد، عمر دیسک و صفحه آن به این زودیها به پایان نمیرسد. البته اگر دیسک و صفحه از جنس استاندارد و با کیفیت ساخته شده باشد.
زمان تعویض صفحه کلاچ اتوماتیک
سیستم کلاچ خودروهای اتوماتیک به طور کلی با دیسک و صفحه کلاچ خودروهای دستی متفاوت است و دیسک و صفحه کلاچ به معنای سنتی در این نوع گیربکسها وجود ندارد.
با این حال در گیربکسهای اتوماتیک معمولی از تورک کانورتور به عنوان سیستم کلاچ استفاده میشود. در گیربکسهای دوکلاچه نیز از مکانیزمی تقریبا متفاوت از گیربکسهای دستی جهت انتقال نیروی موتور به داخل جعبهدنده بهره برده شده است.
اصولا مکانیزم کلاچ گیربکسهای اتوماتیک در حالت عادی نیاز به تعویض ندارد اما بروز نقایصی در عملکرد این نوع جعبهدندهها باعث خواهد شد که تعمیرکار برای رفع عیب، نسبت به تعویض کلاچهای گیربکس اتوماتیک اقدام کند. مواردی مثل لرزش هنگام تعویض دنده، بروز سروصداهای غیرعادی، عدم کشش خودرو، داغ کردن گیربکس و…، از جمله نشانههای خرابی مکانیزم کلاچ گیربکسهای اتوماتیک به شمار میروند.
عوارض عدم تعویض صفحه کلاچ
اگر صفحه کلاچ ماشین خود را به موقع عوض نکنید، احتمال دارد که صفحه کلاچ ناگهان شما را در جاده بگذارد و خودرو دیگر قادر به حرکت نباشد. همچنین صفحه کلاچ خراب میتواند باعث خرابی فلایویل شود. فلایویل قطعه گرانقیمتی است که معمولا میتوان با تراشکاری آن را تا حدی تعمیر کرد. اما اگر میزان خراشهای وارده از صفحه کلاچ بر فلایویل عمیق و بیش از حد باشد، لازم است که این قطعه تعویض شوند.
بنابراین هزینه بسیار بیشتری را بر شما تحمیل خواهد کرد. همچنین صفحه کلاچ خراب باعث میشود که فشار بیشتری به موتور وارد شود و در نتیجه احتمال کاهش عمر مفید خودرو و موتور نیز دور از ذهن نخواهد بود.
تست سالم بودن صفحه کلاچ
برای تست سالم بودن یا نبودن صفحه کلاچ ابتدا از عملکرد نرم، روان و بدون لرزش کلاچ ماشین خود مطمئن شوید، زیرا اگر مشکلی از این نظر وجود داشته باشد، احتمالا کلاچ دارای عیب است.
اما به طور کلی اگر بخواهید تست خرابی صفحه کلاچ را انجام دهید، باید در حالی که موتور روشن است پدال کلاچ را فشار دهید، اهرم دنده را در وضعیت دنده دو قرار دهید و پدال را به صورت نسبتا سریع بالا بیاورید. اگر خودرو حرکت نکرد و خاموش شد، بدانید که صفحه کلاچ احتمالا سالم است. اما اگر خودرو حرکت کرد به احتمال قوی صفحه کلاچ به مقدار زیادی صاف شده و نیاز به تعویض دارد.
دیسک و صفحه نقش مهمی در خودروهای مجهز به گیربکس دستی دارند. کیفیت انتقال نیروی موتور به گیربکس و چرخ ها بر عهده این بخش می باشد و در صورت تاخیر در زمان تعویض صفحه کلاچ قطعا کارکرد خودرو شما مختل خواهد شد.
اگرچه معمولا بعد از 100000 کیلومتر باید منتظر زمان تعویض صفحه کلاچ خودرو باشید اما اگر این قطعه از کیفیت بالایی برخوردار باشد عمر آن به بیش از 200000 و 300000 کیلومتر می رسد.
زمانی که می خواهید دیسک و صفحه جدیدی روی خودرو نصب کنید، حتما کیت کلاچ را از مراکز معتبر تهیه کنید و سعی کنید محصولات باکیفیت خریداری کنید. زیرا دیسک و صفحه نمایش قطعه ای مصرفی اما بادوام است که در صورت داشتن کیفیت لازم به زودی نیاز به تعویض نخواهد داشت.بنابراین بهتر است کیت کلاچ اصلی را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید تا مجبور نباشید با مشکل صاف کردن صفحه کلاچ و تعویض آن مواجه شوید.