رکورد های جدید فروش خودروهای برقی در جهان
بازارهای خودروهای الکتریکی شاهد رشد تصاعدی هستند زیرا فروش آنها در سال 2022 از مرز 10 میلیون نفر فراتر رفت. در مجموع 14 درصد از کل خودروهای جدید فروخته شده برقی در سال 2022 بودند که از حدود 9 درصد در سال 2021 و کمتر از 5 درصد در سال 2020 افزایش یافته است.
سه بازار بر فروش جهانی تسلط داشتند. چین بار دیگر پیشتاز بود و حدود 60 درصد از فروش جهانی خودروهای الکتریکی را به خود اختصاص داد. بیش از نیمی از خودروهای الکتریکی در جادههای سراسر جهان اکنون در چین هستند و این کشور در حال حاضر از هدف سال 2025 خود برای فروش خودروهای انرژی جدید فراتر رفته است.
در اروپا، دومین بازار بزرگ، فروش خودروهای برقی بیش از 15 درصد در سال 2022 افزایش یافت، به این معنی که از هر پنج خودروی فروخته شده بیش از یک خودرو الکتریکی بود. فروش خودروهای الکتریکی در ایالات متحده – سومین بازار بزرگ – در سال 2022 55 درصد افزایش یافت و به سهم فروش 8 درصد رسید.
انتظار می رود فروش خودروهای الکتریکی تا سال 2023 به شدت ادامه یابد. بیش از 2.3 میلیون خودروی الکتریکی در سه ماهه اول فروخته شد که حدود 25 درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.
در حال حاضر انتظار داریم تا پایان سال 2023 شاهد 14 میلیون فروش باشیم که نشان دهنده افزایش 35 درصدی سال به سال با شتاب خریدهای جدید در نیمه دوم سال جاری است. در نتیجه، خودروهای برقی می توانند 18 درصد از کل فروش خودرو را در کل سال تقویمی به خود اختصاص دهند. سیاستها و مشوقهای ملی به تقویت فروش کمک میکند، در حالی که بازگشت به قیمت فوقالعاده بالای نفت که در سال گذشته مشاهده شد، میتواند انگیزه بیشتری برای خریداران بالقوه ایجاد کند.
نشانههای امیدوارکنندهای برای بازارهای نوظهور وسایل نقلیه الکتریکی (EV) وجود دارد، البته از یک پایه کوچک. فروش خودروهای الکتریکی به طور کلی در خارج از بازارهای اصلی پایین است، اما سال 2022 سال پر رونقی در هند، تایلند و اندونزی بود.
در مجموع، فروش خودروهای برقی در این کشورها در مقایسه با سال 2021 بیش از سه برابر شده و به 80000 دستگاه رسیده است. برای تایلند، سهم خودروهای الکتریکی از کل فروش در سال 2022 اندکی بیش از 3 درصد بوده است، در حالی که هر دو کشور هند و اندونزی به طور متوسط حدود 1.5 درصد بوده اند.
در هند، تولید خودروهای الکتریکی و قطعات با حمایت برنامه تشویقی 3.2 میلیارد دلاری دولت که مجموعاً 8.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری را جذب کرده است، در حال افزایش است. تایلند و اندونزی همچنین در حال تقویت طرحهای حمایت از سیاستهای خود هستند و به طور بالقوه تجربه ارزشمندی را برای سایر اقتصادهای بازار در حال ظهور که به دنبال تقویت پذیرش خودروهای الکتریکی هستند، ارائه میکنند.
گرایشات بازار و تلاشهای سیاستی در بازارهای بزرگ خودرو از چشمانداز روشنی برای فروش خودروهای برقی حمایت میکند. بر اساس سناریوی سیاست های بیان شده آژانس بین المللی انرژی (STEPS)، چشم انداز جهانی سهم فروش خودروهای برقی بر اساس سیاست های موجود و اهداف شرکت به 35 درصد در سال 2030 افزایش یافته است که از کمتر از 25 درصد در چشم انداز قبلی افزایش یافته است.
در پیش بینی ها، چین جایگاه خود را به عنوان بزرگترین بازار خودروهای الکتریکی با 40 درصد از کل فروش تا سال 2030 در STEPS حفظ می کند. همچنین ایالات متحده سهم بازار خود را تا پایان دهه دو برابر می کند و به 20 درصد می رساند، زیرا سیاست های اخیر اعلامیه های تقاضا را افزایش می دهد، در حالی که اروپا سهم 25 درصدی فعلی خود را حفظ می کند.
تقاضای پیشبینیشده برای خودروهای الکتریکی در بازارهای اصلی خودرو پیامدهای عمیقی بر بازارهای انرژی و اهداف آب و هوایی در محیط سیاست فعلی خواهد داشت. بر اساس سیاستهای موجود، پیشبینی میشود که تقاضای نفت از حملونقل جادهای در حدود سال ۲۰۲۵ در STEPS به اوج خود برسد و میزان نفت جابجا شده توسط خودروهای الکتریکی از ۵ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۳۰ فراتر رود.
در STEPS، با استفاده از خودروهای الکتریکی در سال 2030 از انتشار حدود 700 میلیون تن معادل CO2 جلوگیری می شود.
با توجه به چشم انداز خودروهای برقی، تولید باتری همچنان در حال گسترش است. از مارس 2023، اعلانهای مربوط به ظرفیت تولید باتری که تا سال 2030 تحویل داده میشود، برای پاسخگویی به تقاضای ضمنی تعهدات دولت بیش از حد کافی است و حتی میتواند تقاضای خودروهای الکتریکی را در سناریوی خالص صفر آلایندگی تا سال 2050 پوشش دهد. بنابراین این امکان وجود دارد که سهم بیشتری از فروش برای خودروهای الکتریکی نسبت به آنچه که بر اساس سیاست فعلی دولت و اهداف ملی پیش بینی شده است، قابل دستیابی باشد.