حذف راننده از پشت فرمان چقدر با واقعیت فاصله دارد؟
رقابت برای تولید جدیدترین و بهترین خودروهای خودران یکی از پربازدیدترین اخبار این صنعت در چند سال گذشته بوده است. در ابتدا، خودروسازان ادعا کردند که رانندگی در آینده نزدیک از لیست توانایی های انسان حذف خواهد شد. زیرا خودروهای خودران می توانند تمامی فعالیت ها را بدون نیاز به راننده انجام دهند. اما به نظر می رسد اکنون نظر کارشناسان در این زمینه متفاوت است; زیرا شرکت های خودروسازی فعالیت خود را در زمینه خودروهای خودران متوقف کرده اند. یکی از بزرگترین پروژه های توسعه خودروهای خودران توسط فورد رهبری شد.
ماه گذشته، این شرکت آمریکایی آزمایش خودروهای خودران سطح چهارم خود را در ایالات متحده متوقف کرد. به گفته فورد، برنامه تولید این خودروها در بلندمدت برای این شرکت سودآور نخواهد بود.
این خودروساز بزرگ آمریکایی تصمیم گرفته است به جای تولید خودروهای کاملاً خودمختار، بر توسعه فناوری های نسل سوم که نیمه خودران هستند، تمرکز کند. دیگر خودروسازان، حتی برندهای چینی، تصمیم گرفته اند به جای تحقیق و توسعه خودروهای بدون راننده، سیستم های خودران سطح دوم یا L2 را توسعه دهند.
ماه گذشته، این شرکت آمریکایی آزمایش خودروهای خودران سطح چهارم خود را در ایالات متحده متوقف کرد. به گفته فورد، برنامه تولید این خودروها در بلندمدت برای این شرکت سودآور نخواهد بود.
این خودروساز بزرگ آمریکایی تصمیم گرفته است به جای تولید خودروهای کاملاً خودمختار، بر توسعه فناوری های نسل سوم که نیمه خودران هستند، تمرکز کند. دیگر خودروسازان، حتی برندهای چینی، تصمیم گرفته اند به جای تحقیق و توسعه خودروهای بدون راننده، سیستم های خودران سطح دوم یا L2 را توسعه دهند.
آشنایی با سیستم L۲ پلاس
خودروهای خودران و سیستمهای خودمختار براساس تعریف ارائهشده توسط انجمن مهندسین خودرو (SAE)، پنج سطح دارند که از یک تا پنج شمارهگذاری میشوند. سطح دوم این ردهبندی حداقل میزان استقلال یک خودرو در هدایت خودش است.
اگر بهسطح سوم صعود کنیم، کنترل خودرو بهصورت کامل در اختیار وسیلهنقلیه خواهد بود و راننده دخالتی در راندن آن نخواهد داشت. بنابراین سطح دوم بالاترین سطح دستیارهای کمکی راننده پیش از استقلال کامل وسیلهنقلیه است.
خودروسازان طی مدت اخیر سطح رانندگی خودکار L۲ پلاس را معرفی کردهاند که عملکرد بهتری نسبت بهسطح دوم پایه دارد. البته این سطحبندی توسط انجمن مهندسین خودرو بهرسمیت شناخته نمیشود و تنها یک ترفند تجاری است. هدف از ارائه سیستمهای رانندگی خودران سطح ۲ پلاس، برقراری تعادل میان خودروهای خودران واقعی و اتومبیلهای امروزی است؛ بهنحوی که استفاده از فناوری سودآور باشد.
بنابراین خودروسازان بزرگ تمایل دارند بهجای توسعه فناوریهای جدید و گرانقیمت که در بلندمدت بهسودآوری میرسند، فناوریهای فعلی را بهبود دهند و در اتومبیلها استفاده کنند تا سود بیشتری بهجیب بزنند. حتی اخیرا «اولیور بلوم»، رئیس گروه فولکسواگن از فناوری خودکار L۲++ سخن بهمیان آورد. بنابراین تا مدتهای مدید همچنان انسانها کنترل اتومبیلها را برعهده خواهند داشت.
پلاس در خودروهای خودران سطح دو
ممکن است برای شما این سوال پیش آمده باشد که سطح L۲ پلاس چهتفاوتی با سطح L۲ معمولی دارد. در خودروهایی که بهدستیارهای رانندگی سطح ۲ مجهز هستند، آپشنهایی همچون کروزکنترل تطبیقی و رادار نگهدارنده بین خطوط هدایت خودکار اتومبیل را برعهده دارند.
کروزکنترل تطبیقی سرعت خودرو را حفظ میکند؛ درحالی که رادار نگهدارنده بین خطوط اتومبیل شما را در مسیر نگه میدارد. برای استفاده از این دو سیستم و راهاندازی سطح دوم خودمختاری اتومبیل، نیاز است تا راننده دستان خود را روی فرمان نگه دارد.
اگر دستان خود را از روی فرمان بردارید، خودرو با اعلام بوق هشدار از شما خواهد خواست دستان خود را روی فرمان نگه دارید.
تمام آن چیزی که سیستم خودمختار سطح ۲ پلاس بهشما ارائه میدهد، حذف این الزام است. سیستم خودمختار سطح ۲ پلاس الزام نگه داشتن دستها روی فرمان را حذف میکند و بهجای آن از طریق ارتباط با چشمان و مغز راننده، هدایت خودروهای خودران را بهعهده میگیرد. تا زمانی که بهعملیاتی همچون تغییر مسیر یا فعال سازی آپشنهای خودرو نیازی نباشد، راننده میتواند فرمان خودرو را بهحال خود رها کند. اتومبیل خودران سطح L۲ پلاس با بررسی چشمان راننده میزان توجه او بهمسیر پیش رو را اندازهگیری میکند.
سطح دو پلاس، قانونی در آمریکا و غیرقانونی در اروپا
اما انجام چنین کاری در اروپا و بریتانیا غیرقانونی است. مقررات شماره ۷۹ کمیسیون اقتصادی اروپا (UNECE) بیان میکند که رانندگان باید هنگام رانندگی دست خود را روی فرمان نگه داشته باشند. هیچ شرکتی حتی تسلا تاکنون بهدنبال دور زدن این قانون نبوده است. با این حال یوروانکپ درحال همکاری با خودروسازان است تا استفاده از خودروهای خودران سطح ۲ پلاس در اروپا قانونی شود. درهمین حال شرکتهای خودروسازی آمریکایی موفق شدهاند تا از این راه درآمد هنگفتی را کسب کنند.
فورد سیستم بلوکروز و جنرالموتورز سیستم سوپرکروز را بهعنوان دستیارهای رانندگی سطح L۲ پلاس خود معرفی کردهاند. این دو شرکت از مشتریان خود بابت فعالسازی آپشنهای خودمختار هزینهای را بابت اشتراک ماهانه کسر میکنند.
درحال حاضر حدود ۶۵ هزار راننده از سیستم بلوکروز فورد استفاده میکنند و ماهانه ۶۰۰ دلار را بابت فعالسازی آن میپردازند. علاوهبر این دو شرکت، بامو، نیو و ایکسپنگ نیز هماکنون اشتراکهای سطح L۲ پلاس را در خودروهای خودران خود ارائه میدهند.