بوستر ترمز چیست و چه کاربردی در خودرو دارد؟
بوسترترمز چیست؟
نام دیگر بوستر ترمز،بوستر خلاء است که در ترمزهای دیسکی وجود دارد. خودروهای دارای ترمز کاسه ای یا طبلی از بوستر ترمز استفاده نمی کنند. اگر کاپوت خودرو را باز کنید، می توانید این قسمت از ترمز را ببینید. شکل ظاهری این قطعه مانند قوطی فلزی مشکی است که پشت موتور قرار می گیرد. اساس کار قطعه این است که باعث افزایش نیروی پای راننده و تقویت عملکرد ترمزگیری می شود.
اجزای بوستر ترمز
بوستر ترمز از بدنه، سوپاپ هوشمند، دیافراگم، سوپاپ یکطرفه، میله رابط، فنر بوستر و پیستون بوستر تشکیل شده است. بدنه از جنس فلز است و دو محفظه جداگانه دارد. محفظههای بدنه بوستر خلا، محفظه فشار ثابت و فشار متغیر هستند. به سوپاپ هوشمند، سوپاپ کنترل هم میگوییم. این سوپاپ بین محفظههای بدنه قطعه قرار گرفته است.
پیستون اصلیترین کار را در بوستر انجام میدهد و فشار وارد میکند. این قطعه یک فنر هم دارد که پیستون را به جای اصلیاش برمیگرداند. فنر و پیستون با هم روی میله رابط قرار گرفتند. میله رابط پیستون، سیلندر اصلی و پدال را به هم مرتبط میکند و جنس محکمی دارد. خود میله از اجزایی مثل دسته پیستون و دسته پدال ساخته شده است و از وسط بوستر رد میشود.
بوستر ترمز خودرو چگونه کار می کند
همانطور که گفتیم به این قسمت بوستر خلاء نیز می گویند. یک بوستر خلاء برای انجام کار خود به منبع خلاء نیاز دارد. اگر خودرو بنزینی باشد، موتور این خلاء را ایجاد می کند. در این نوع ماشین ها لوله ای روی موتور وجود دارد که هوا را به بیرون منتقل می کند. اگر خودرو دیزلی است، برای ایجاد خلاء باید از پمپ خلاء استفاده کنید. در این نوع خودروها پدال ترمز به شاتون فشار وارد می کند و در دو طرف دیافراگم خلاء ایجاد می شود. هنگامی که راننده پدال را فشار می دهد، میل سوپاپ باز می شود و هوای بیرون به زور به پشت دیافراگم می رود. بنابراین در طرف دیگر دیافراگم خلاء ایجاد می شود. هنگامی که فشار در طرف دیگر دیافراگم افزایش می یابد، پیستون در سیلندر اصلی فشرده می شود.
در نتیجه وقتی پدال آزاد می شود، دیگر هیچ ارتباطی بین پشت دیافراگم و هوای بیرون وجود ندارد. در مرحله آخر همه چیز به حالت اولیه برمی گردد و در دو طرف دیافراگم خلاء ایجاد می شود. هنگامی که از ترمز استفاده نمی کنید، بوستر در حالت ساکن است. در این حالت در دو طرف دیافراگم خلاء ایجاد می شود و حالت متعادلی ایجاد می شود. بنابراین دیافراگم ثابت است و حرکت نمی کند.
انواع بوستر ترمز
به طور کلی در ترمز خودرو از دو نوع بوستر مستقیم و بوستر غیر مستقیم استفاده می شود. تقویت کننده مستقیم فشار پای راننده را مستقیماً دریافت می کند و نیرو را به پمپ ترمز منتقل می کند. اما در بوستر غیر مستقیم ابتدا نیروی پای راننده وارد پمپ می شود و روغن موجود در پمپ برق را به بوستر منتقل می کند.
همچنین نوع بزرگتری از بوستر برای خودروهای بزرگ ساخته شده است. به این نوع بوستر، بوستر دوبل نیز گفته می شود. یعنی دو قسمت در کنار هم قرار می گیرند و قدرت بیشتری تولید می کنند. بنابراین در این خودروها پدال نرمتر است و ترمزها بهتر عمل می کنند. در برخی موارد، می توانید یک بوستر تک را به یک بوستر دوگانه تبدیل کنید. با این کار قدرت ترمزگیری افزایش می یابد.
علائم خرابی بوستر ترمز
بوسترممکن است به دلایل مختلف خراب شود و نتواند کار خود را به درستی انجام دهد. اگر موتور خودرو ضعیف شد یا پدال ترمز سفت شد و درست کار نکرد، قطعه از کار افتاده و باید بررسی شود. عوامل مختلفی باعث از کار افتادن بوستر می شود. از جمله این عوامل می توان به نشت هوا از شیلنگ وکیوم، سوراخ شدن دیافراگم و نشت هوا از ریموت پرس اشاره کرد.
اگر دیافراگم بوستر پاره شود، فشار هوا وارد بوستر می شود و نیروی کمکی وجود ندارد. یکی از مشکلاتی که باعث خرابی دیافراگم و بوستر می شود نشتی روغن ترمز است. یعنی سیلندر ترمز اصلی خوب کار نمی کند و روغن ترمز وارد بوستر می شود. روغن همچنین به دیافراگم آسیب می رساند.
اگر هوا از پرس اطراف بوستر وارد محفظه داخلی شود، پدال سفت خواهد شد. به این حالت چسبندگی ترمز نیز می گویند. یعنی موتور ماشین روشنه ولی پدال رو خوب فشار نمیده. گاهی اوقات فنرهای بوستر شکسته باعث از کار افتادن آن می شود. در این حالت پدال ترمز نمی تواند به حالت اولیه خود بازگردد.
اگر چراغ ترمز شما روشن بماند یا ترمز داغ باشد، احتمال شکسته شدن فنر تقویت کننده وجود دارد.
اگر بوستر از کار بیفتد، ترمز به درستی کار نمی کند. بنابراین بهتر است همیشه بوستر را چک کنید زیرا این قطعه نیروی مورد نیاز برای توقف خودرو را تامین می کند و در صورت عدم کارکرد صحیح ممکن است نتوانید در مواقع حساس خودرو را متوقف کنید. تعمیرکاران خودرو توصیه می کنند در صورت مشاهده هر یک از علائم مربوط به خرابی بوستر، سریعا نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.
چگونه متوجه می شوید که بوسترخراب است؟
برای تشخیص خرابی بوستر، ترمز و بوستر را در سه مرحله بررسی کنید. ابتدا موتور را خاموش کرده و پدال ترمز را فشار دهید. این کار را چندین بار تکرار کنید. پدال را نگه دارید و موتور را روشن کنید. در این حالت پدال باید کمی به سمت پایین حرکت کند.
در مرحله دوم موتور را روشن کرده و پس از دو دقیقه خاموش کنید. سپس پدال را با نیروی معمولی فشار دهید. اگر مقدار حرکت اولیه طولانی باشد و پس از فشار دادن پدال کوتاهتر شود، بوستر شما سالم است.
اگر در انجام هر یک از این مراحل مشکل دارید، شیر و شیلنگ وکیوم بوستر را بررسی کنید. در تست مرحله سوم موتور را روشن کرده و به پدال نیرو وارد کنید. در همین حالت موتور را خاموش کرده و پدال را به مدت سی ثانیه در همان حالت نگه دارید. اگر ارتفاع پدال تغییر نکند، بوستر خودروی شما ایمن است.